May 29, 2012

Blueberrycheese tartlets

I have tried  few recipes on sweet pastry ada yang jadi keras, ada yang tebal dan ada yang soggy lepas simpan dalam fridge..but this one is just perfect and sedap. Masa buat doh ni boleh terus terap need not to keep in the fridge for half an hour sebelum terap. Tak perlu restkan dough tuu..tu yang suker tu hehe..Thank you so much to (haz amon~myresipi.com).  
I like the look of the pastry kaler putih kalu tengok cam rasa tak masak..tapie bila makan waahh..sedap dan rangup..alhamdullilah..



BLUEBERRY CHEESE TARTS
(*makes about 45pcs using S size tartlets mould)
Sweet Pastry
125g butter/margarine
60g icing sugar
1 biji telur (grade B) medium size
240g tepung gandum

Cheese Fillings
250g cream cheese
50g icing sugar
20g butter (softened)
1/2 sb lemon juice (*mama use lemon essence)
Blueberry pie fillings

Method:
1. Pukul mentega /margarine and icing sugar till creamy. 
2. Then add telur pukul lagi. Then add in tepung dan gaulkan hingga sebati till membentuk
    seperti doh.
3. Tekan dalam bekas tart.
4. Bakar at 180c for 15-20 mins. Dah sejuk baru keluarkan dari acuan.

*(note: bulat2 kan doh then using your fingertips...kemaskan/bentukkan dalam acuan tart then tekan dengan forks sebelum bakar).



2 comments:

life-muses said...

when are you making some for me??

Unknown said...

heheh...come for raya..I'll make some for ya' it's a promise

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin